Zaznacz stronę

Spór między zwolennikami suplementów a ich przeciwnikami trwa.

Dzisiaj niestety ani pożywienie, ani powietrze już nie jest takie samo jak lata wstecz.
Idealne byłoby natomiast życie bez stresu, z pełnowartościowym pożywieniem.
Wyznawcy na przykład diet wegańskich idą w zaparte, że ich ciała nie potrzebują suplementacji,
ponieważ dostarczają wszystkiego z pożywienia. Czy aby na pewno?


Braki żywieniowe i spadek absorpcji składników odżywczych.

Cała masa ludzi nie otrzymuje zalecanej ilości ważnych składników odżywczych z samej żywności.
Z różnych powodów. Przeważnie powodem tego jest uboga dieta.
Większość z nas nie spełnia zaleceń dietetycznych ze względu na stosowanie modnych diet,
słaby apetyt lub zmieniające się potrzeby żywieniowe, lub po prostu je według jakichś schematów,
nie zastanawiając się, co tak naprawdę spożywa. Suplementacja ma na celu wypełnienie luki żywieniowej,
tak, abyśmy zachowali właściwą równowagę składników odżywczych z pożywienia i suplementacji.
Zwiększy to gęstość składników odżywczych w diecie i zapewni uzyskanie odpowiedniej ilości składników odżywczych
dostosowanych do potrzeb żywieniowych.
Nieregularne nawyki żywieniowe, jedzenie przetworzonego jedzenia i stres przyczyniają się do złego trawienia,
utrudniając naszym organizmom wydobycie wszystkich składników odżywczych potrzebnych z pożywienia.
Chociaż suplementacja nie może zastąpić złej diety, może ona pomóc w zapobieganiu szkodom powodowanym przez złe nawyki żywieniowe.
Kolejną sprawą jest nasz wiek. W miarę starzenia się problem złego wchłaniania staje się prawdziwym problemem,
ponieważ organizm nie ma takiej samej zdolności do rozbijania i wchłaniania składników odżywczych, jak kiedyś.
Kiedy byliśmy młodsi… Produkcja enzymów trawiennych, które rozkładają się i pochłaniają składniki odżywcze z pożywienia,
naturalnie zaczyna się zmniejszać wraz ze wzrostem wieku. Możesz także przyjmować więcej leków niż wtedy,
gdy byłeś młodszy (oczywiście nie musisz). Suplementy mogą pomóc w przywróceniu równowagi.

Ta cała chemia w pożywieniu.

Temat znany. Nie muszę nikogo przekonywać, że dzisiejsze pożywienie znacznie różni się od tego,
które pamiętamy jeszcze za czasów dzieciaka. Szczególnie półki w supermarketach są naładowane chemią.
Pestycydy i herbicydy stosowane do produkcji żywności, substancje chemiczne znajdujące się w wodzie,
oraz zewnętrzne problemy środowiskowe, takie jak zanieczyszczenia,
drastycznie zwiększają nasze zapotrzebowanie na dodatkowe witaminy i minerały.
Te wszystkie szkodliwe substancje chemiczne tworzą wolne rodniki, które atakują nasz układ trawienny i odpornościowy.
Suplementy takie jak przeciwutleniacze pomagają zwalczać te wolne rodniki.
Nowoczesne techniki rolnicze wykorzystują nawozy, które niszczą glebę i pozbawiają rośliny niezbędnych składników odżywczych.
Żyzna gleba jest kluczowym elementem rolnictwa do wchłaniania odpowiednich ilości minerałów.
Bez tego roślina nie może tworzyć niezbędnych witamin. A co dzisiaj spotykamy? Opryski,
trujące dodatki i inne cuda, tylko po to ładowane, żeby rośliny rosły szybciej i było ich więcej.

Sport?

Możesz w tym miejscu ze zdziwieniem zapytać, co ma sport do suplementacji.
Sportowcy, czy ogólnie osoby uprawiające jakieś sporty potrzebują dużo energii i składników odżywczych, aby utrzymać formę.
Podczas ćwiczeń twoje ciało zużywa energię i składniki odżywcze, które były przechowywane w twoim ciele.
Niezbędne jest uzupełnienie tych składników odżywczych, podniesienie poziomu energii i pomoc w regeneracji po intensywnym treningu.

Odbierz 4 specjalne nagrania wideo, z których dowiesz się m.in. jak krok-po-kroku znaleźć wiarygodną, stabilną i bezpieczną firmę do współpracy

Katarzyna Mazurkiewicz
Psychologia, naturopatia, alternatywne terapie. To wszystko czym zajmuję się na codzień. Dzięki projektowi, który poznałam udało mi się połączyć pasje z pracą. Na codzień zajmuję się przekazywaniem wiedzy o zdrowym życiu, jak również działam w marketingu sieciowym.
Katarzyna Mazurkiewicz

Latest posts by Katarzyna Mazurkiewicz (see all)

Send this to a friend